5 veckor ut från senior debuten!

19.08.2021

Nedräkningen har pågått ett tag men nu är det verkligen nära. Med snart fem veckor kvarseglar vi in i sluttampen på dieten. Och vilken diet det har varit! Allt annat än mentalfrustration - hittils.

De som känner mig vet att jag har varit orolig att hålla i en tävlingsdiet själv. Inte för att jag inte kan eller förståe upplägget utan för att jag tidigare haft problematik med mat. Därför är jag mer än positivt överraskad över att denna diet har varit den MINST ångestfyllda någonsin. Wow säger jag bara, wow vad bra jag mår och har mått under dessa 19 veckor. 

För tre veckor sedan krossade jag min 60 kg platå. Under alla mina dieter mot viktnedgång, eller mot en mindre fettprocent, har jag en tendens att fastna på 60 kg. Jag kan bli otroligt mycket tightare i kroppen utan att vågen visar någon större skillnad. Vi inledde denna dieten på 64-65 kg och förra dieten började vi på 69 kg, platån har dykt upp på samma vikt i båda fallen. Därför var det rätt skönt att spräcka 60 kg bubblan tidigt, som jag har varit fast i under ca 8 veckor, och idag gå ner under 59kg. De fem tidigare tävlingssatsningarna, med olika coacher, har gjort att jag lärt mig att förstå min kropp och dess steg. Vilket har gjort att ångesten över platån varit minimal och att jag fortsatt i samma tänkta spår. Grymt skönt att känna mig fri från min tidigare livs stress kring mat och vikt. Det stora provet blir nog ändå efter tävling men det är huvudbry vi skjuter på tills dess.

2021 vs. 2020
2021 vs. 2020

Under denna diet har jag planerat ungefär tre veckor fram sedan start och agerat utefter kroppen reaktioner och framsteg. Jag inledde dieten genom att gå ner från 2 400-2 600 kcal till 2 000-2 200 kcal och droppat ca 200 kcal där jag känt att det behövs. Konditionsträningen började först en månad in på dieten och då med ca 10 min löpning eller hopprep. Senare bytt mot 15 min trappa de senaste veckorna har jag kört 25 min crosstrainer. Detta i kombination med att gå 8 000 steg om dagen och sucessivt öka till att snitta 15 000 steg om dagen. En lugn och fin diet utan ångest, stress eller jobbigheter. Klart jag har sämre dagar men i det fulla hela har jag nog aldrig mått så bra som nu! 

Nu 5 veckor ut ligger jag kring 1 600 kcal, 25 min crosstraianer 4 dagar i veckan, styrkepass 5 dagar i veckan och snittar 15 000 steg om dagen. Jag rullar runt dieten på följande livsmedel:

Kolhydrater: Havregryn, majskakor, rotfrukter, bär

Protein: Casein, keso, fisk, ägg, isolat

Fett: Jordnötssmör, ägg

Dessutom har jag fortfarande påfyllningsdagar med ett litet högre intag av kolhydrater och fett men främst med fokus på att jag får byta ut livsmedel.