Ät, njut och repetera - ännu en högtidstanke!

22.12.2020

I påskas skrev jag om detta ämne, mat i högtider, och nu är det dags igen. Hur skall man tänka kring kost i juletider? Vad bör man undvika? För att läsa mitt tidigare inlägg, klicka här!

Sluta oroa dig...

För svaret är enkelt: du skall njuta och äta allt du vill! Högtider är till för att må bra och njuta. Som jag har sagt tusen gånger innan, det handlar om balans och lagom mängd. Att du väljer att äta gott under jul och nyår avgör inte hur du kommer må eller se ut under kommande år.

Jag älskar jul, nyår, påsk, midsommar och födelsedagar. Det är tillfällen då fett och sött inte har begränsningar i min bok. Om du jämför dessa enstaka dagar med resterande dagar på året inser du att ja, det finns utrymme. Utrymme för att unna sig utöver det vanliga. På själva julbordet finns det inte något som är farligt. Korven må vara fet och bullarna må vara söta men inget livsmedel innebär direkt fara (om du inte lider av någon slags sjukdom).

Året har 365 dagar. Om du till merparten av året väljer att äta hälsosamt, hålla dig inom din energiförbrukning och tänka sunt finns det inget att frukta. Min största rädsla förr var att gå upp i vikt och tappa min "slanka" figur efter julhelgen. Mat i större mängd gav mig ångest. Nu vet jag att den upplevda uppblåstheten är tillfällig och att siffrorna på vågen stiger och sjunker vartannat ändå. Istället för att vara rädd om figuren väljer jag att fokusera på vad den extra energin ger mig.

Förbud i maten skapar ångest. Genom att tillåta dig själv att njuta skapar du glädje och lär dig att ta smarta beslut. Om jag njuter med gott samvete, tillåter mig att slappna av kring maten, så håller jag min disciplin bättre under övriga dagar. Dessutom har kroppen fått extra energi att jobba med. Genom att unna dig emellanåt, eller kanske till och med en gång i veckan, med det som just DU tycker om kommer du att må bättre i längden. Både fysiskt och psykiskt. Det kallas BALANS.

Vad kan ett överskott på energi ge för POSITIVA effekter? Om man emellanåt ser till att fylla på med extra energi kommer du att kunna prestera bättre. Din kropp får mer bränsle och din metabolism kan få sig en skjuts. Genom att variera ett stabilt kostintag med tillfälliga över- eller underskott. kan du påverka dina fysiska resultat. Gynna muskelbyggnad, boosta din metabolism och påverka din kropps sammansättning.

Summasummarum - ät din julskinka och lussekatt med gott samvete! Genom att njuta extra dessa kommande dagar kommer du att utveckla din fysik, lyfta tyngre och må riktigt bra.