Att fortsätta mot sitt mål

22.05.2020

Motivation är bra men kan du förlita dig på det blint resan ut? Vad händer NÄR motivationen tryter? Att jobba mot sitt mål kräver mer än lust. 

Vad är det som egentligen får dig att börja träna? Min gissning är att du har en drömbild. Om det så är en tightare kropp, en muskulösare fysik eller en mer hälsosam livsstil. Oavsett så har du en idé om hur du vill att ditt resultat skall blir och därifrån börjar du din resa.

Det finns olika knep för att hålla motivationen uppe under tidens gång, för oftast kan det kännas långdraget. Vanligast är att sätta små mål. Ex.

  • Spåra vikt ned/uppgång
  • Sätta delmål i styrka/kondition
  • Ta bilder

Men vad händer när kroppsvikten inte hänger med, styrkan tryter och bilderna inte blir som man tänkt sig. Hur håller man uppe motivationen till att fortsätta då? Regel 1 är att se tillbaka på det stora målet och förstå att det är en lång resa . Regel 2 är att låta disciplinen kicka in. För du kan inte alltid förlita dig på motivation. Det lär dyka upp dåliga dagar, stunder då du hellre gör annat eller ger upp. Hur skulle du egentligen må då? Troligtvis ännu sämre än om du hade bitit ihop. 

Så vad menas med disciplin? Det kan låta så hårt, som en order. Det kan det på sätt och vis vara men än viktigare är att se det som din reserv drivkraft. När motivationen pyr får ditt mindset se till att vara din glöd. För att reda ut det på ett bättre sätt återkopplar vi till inledningen.

Du har satt ett mål och bakom målet finns troligtvis ett varför. 

  • Varför vill du gå ner i vikt?  Därför att jag vill orka leka med mina barn.
  • Varför vill jag gå upp i vikt? Därför att jag vill leva mitt liv till fullo/ha energi.
  • Varför vill jag tighta till mig? Därför att jag vill komma i form till mitt bröllop.
  • Varför vill jag bli muskulös? Därför jag tycker det är snyggt/vill kunna tävla.

När du nu har ditt varför, tycker du att det är värt att ge upp mitt i resan? Du kanske inte orkar träna idag men vill du offra chansen att vara bäst på scen? Du kanske känner för att äta pizza och glass men är det värt att offra den korta njutningen för att i längden påverka chansen att få en hälsosam ny start i livet? 

Nu skall du inte känna ett behov att vara manisk. Det är absolut okej att ta ett par vilodagar, ta ett par ätardagar osv. Dock är det inte vad detta inlägg handlar om utan HUR du håller din motivation på topp. Om du har ett konkret mål så kommer inte vilodagar eller ätardagar utanför upplagt plan att vara aktuella. 

Svaret på hur du håller din motivation uppe är lätt att sammanfatta:

För att hålla motivationen uppe måste du ha ett varför. När motivationen fallerar får du vända dig till ditt varför och låta disciplin kick in. Tycker du att ditt varför är tillräckligt starkt eller viktigt så kommer ingenting att kunna knuffa dig av vägen dit. 

Det som ofta "misslyckas" med sin resa saknar konkreta mål, en plan och ett starkt varför. Det är de tre som gör skillnad. Att säga "jag borde nog tappa 5kg, jag börjar på måndag" kommer inte att ta dig någonstans Om du istället säger "jag vill gå ner 5 kg, jag skall lägga om min kost och börja träna med start nästa måndag och minst 10 veckor framåt. Detta därför att jag inte längre känner mig bekväm i mina sambokilon" visar hur stort intresse du faktiskt har och det kommer att reflekteras i dina resultat.