Diet vecka 18 och 19 - back to back formuppdatering

07.09.2020

Tiden springer iväg så fort. I skrivande stund är jag inne på min 20e vecka på diet inför SM 2020. Vi håller tummarna att den blir av. Enbart 13 veckor kvar! 

Det är fantastiskt kul att just DU är här och läser om min resa. Det var ett tag sedan jag tydliggjorde följande, och därför gör jag det igen. Detta är en tävlingsdiet. Det är ingen hälsoresa eller viktnedgångshistoria. Mitt mål i slutet på dessa disciplinerade veckor är inte en form jag skall hålla livet ut. Hade detta varit en historia om hur jag skall hitta min form, där jag är som mest bekväm och mår som bäst, hade jag slutat för 3 kg sedan.

Det jag vill poängtera är att DU som läser detta måste förstå och skilja på en form för välmående och en form för scenen. Detta är en diet i sitt extremaste tillstånd. Jag lär må bra men om DU kommer till mig och har annat mål än scenen så lär ditt upplägg vara skonsammare och mer anpassat för att fungera i det långa loppet. 

Äntligen, efter nästan 5 månaders dietande tog vi tummen ur och gjorde en kalipermäting. Det innebär att vi med hjälp av en metalltång nyper i huden och mäter avståndet som uppstår i griparna för att avgöra hur mycket underhudsfett man har. Genom att mäta olika punkter kan man få ett humm kring hur fettprocenten ser ut. Det är ett sätt för oss som tävlar att reda ut hur långt vi har kommit och hur mycket det finns kvar att göra. Det är en mätpunkt för formen men också ett sätt att se hur måendet kan vara relaterat till formen. Exempelvis lär någon med låg fettprocent känna sig orkeslös, kall, ofokuserad på grund utav den låga energimängd som finns i kroppen.

Detta är en någorlunda exakt metod som funkar bra på atleter med låg fettprocent. Vill man veta sin kroppssammansättning och har en normal fettfördelning på kroppen funkar metoder som InBody bättre.

Ser vi till min överkropp kan vi säga att punkterna där indikerar på att jag snart är i hamn. Benen släpar och det är där jag har svårast att tappa, vilket generellt sätt gäller tjejer. Vi har en större fettfördelning kring höfter, rumpa och lår. På killar sätter det sig mer på magen och ryggen.

I nuläget ligger jag på en procent om 17%, målet är att landa kring 10%. Då vi inte vet var jag låg till start är det lite svårt att beräkna hur långt jag har kommit på mina 19 veckor men gissningsvis började jag runt 22-25%.

Sedan förra veckan har det hänt en del. Inte bara med förändringar i kost och träningsväg utan även privat. Lillebrorsan, som under 3 års tid har studerat u Lund, har beslutat sig för att lämna Sverige och studera utomlands de kommande 3 åren.Vilken fantastisk möjlighet och jag är så glad för honom. Det kommer bli riktigt konstigt att inte längre falla in slumpmässigt på besök eller ha honom som deltagare på mina pass längre.. Stort lycka till!  

Med start förra veckan klev jag in på ett nystartat koncept på gymmet. Från och med nu kommer jag att hålla i Styrkeklasser för gemeneman där vi går igenom de olika baslyften och fokuserar på teknik. På teori och praktiskt utförande. Del 1, som var knäböj, blev ren succé och helgens pass för marklyft är redan fullbokat! 

I och med att min vikt släppt så pass bra dessa två veckor har jag fått 1 fritt mål. Dock så har vi minskat carbsen, malton i samband med träning, och ökat stegen till 10 000 steg om dagen. Ny växel i!

Nedan publicerar jag bilder från första veckan på diet vs. nu 19 veckor senare. Skiljer ca 7kg mellan bilderna. Hård träning, strikt kost och en del tid på klackarna! 

V.1
V.1
V.19
V.19
V.1
V.1
V.19
V.19

Uppdatering

Startvikt: 69,4kg

Vikt vecka 19: 62,4kg (62,6kg v.18)

Mått i avslappnat läge:

Startmått:                          Mått nu:

Midja: 72cm                      Midja: 67,5cm

Lår: 56cm                           Lår: 55,5cm

Rumpa: 99cm                   Rumpa: 95,5cm

Kaliper v.19: 17%

V.1
V.1
V.19
V.19
V.1
V.1
V.19
V.19