Diet vecka 20, 21 och 22 - det närmar sig

28.09.2020

Precis som alla andra gånger när jag dokumenterar mina resor glesnar uppdateringarna ju längre jag kommer. För allt blir mer och mer ansträngande. Även om jag älskar att dela med mig av min satsning finns det annat som måste prioriteras.

Tänk att det enbart är 9 veckor kvar (!) och att allt närmar sig med stormsteg. Kort sagt har tiden flugit förbi och det börjar kittla aningen i magen. Även om det inte uppdaterats på 3 veckor är det inte mycket att skriva om. Förutom jobb, träning och mat har jag fått avmålas och fotas. Jag är så tacksam för de människor jag träffat på sociala medier och hur de lyckats fånga min resa. Det har nog aldrig funnits så lite selfies under en av mina dieter som nu men jag har fått så mycket mer värdefull memorabilia.

Fotona kommer jag att publicera här och på sociala medier efterhand. Målningarna kommer att finnas på en utställning i Göteborg den 4e december. Håll ögonen öppna! 

Som ni säkert sett har jag släppt bok nummer två, en bok för män innehållande generella recept och kostråd för viktminskning. Samma tänk som för kvinnoboken. Det dagliga behovet är framtaget att passa den generella, manliga populationen. Boken innehåller totalt 24 olika recept. En dag består av 4 basmål och varje måltid kommer med 6 olika förslag.

Kalorierna och makronutrienterna är beräknade på att du tränar 4-5ggr/vecka och tar ca 5000 steg om dagen eller fler. Utöver en rekommendation av dagligt intag får du dessutom recept för alla måltider. Hitta din version här!

Kroppen har under dessa veckor gått upp och ner i form och vikt. PMS, mens och hormoner har spelat en stor roll. Det är alltid lika jobbigt att landa i dessa veckor. Inte bara för att kroppen lägger på sig utan för att jag blir tagen på sängen varje gång. Min mens är oregelbunden så jag är aldrig beredd. Helt plötsligt ha jag gått upp, blivit vattnig och det följer med ett dåligt humör. Vips så får jag rött på vitt kring vad det gäller. Jag har försökt tajma och räkna min cykel men den går från 30-56 dagar...

Ett område i viktnedgång och diet som sällan berörs är upphörande av menstruation. Detta kanske är ett ämne som inte berör alla som läser men det är viktigt att ta upp. Viktnedgång, eller uppgång för den delen, kan påverka menscykeln enormt. Göra den oregelbunden eller få den att upphöra helt. De flesta får den i tidiga tonåren och det blir ens frenemie. En del av en som man måste omfamna och helt enkelt bli någorlunda vän med. Efter att ha haft med varandra att göra i en eller flera decennier bidrar det även till en säkerhet. Att få sin mens tyder på att kroppen mår bra. När den inte dyker upp beror det oftast på två saker, graviditet eller obalans i hormonerna.

Som jag nämnde har jag aldrig haft en regelbunden cykeln och därför vetat att den kommer om 3 eller 6 veckor. Trotts det har jag också upplevt oron när det avviker från de redande avvikande mönstret. Att notera förändringar i menscykeln är viktigt om du haft en vikt upp- eller nedgång. Det kan indikera på att något inte står rätt till.

Att få utebliven mens under en extrem diet, så som en tävlingsdiet, är inte ovanligt. Man pressar kroppen så pass hårt att den behöver stänga av vissa funktioner för att orka med andra påfrestningar. Personligen har jag aldrig upplevt utebliven mens och jag är tacksam att den endast blir mer eller mindre oregelbunden. Och det tar tid. Tid innan saker ställs till rätta igen hos kroppen. 

Jag insåg precis vilken lång text det blev trotts att detta bara är en liten skrap på ytan. Det får bli ett eget inlägg om detta senare! 

Jag börjar känna mig lite krisp, framföraltl på magen , bröstet och övre rygg. Resten av kroppen hankar fram och försöker komma ikapp. Ni skall få se några av bilderna vi tog igår. Damn säger jag bara.

Sedan jag postade sist har jag enbart haft 1 frimål på tre veckor. En vecka helt utan carbs för att se kroppens reaktion. Med start i helgen, efter senaste uppdateringen, är vi tillbaka på carbs och sänker proteinet en aning. Dessutom tillför vi "fettförbrännare", dvs. koffein tabletter på morgonen. 

För att ge er en bild av hur de tre veckorna har sett ut formmässigt i siffror summerar vi nedan:

Uppdatering

Startvikt: 69,4kg

Vikt vecka 20: 62,2kg

Vikt fredag v.22 62,2kg

Vikt lördag v.22 62 kg

Vikt söndag v.22 61,8 kg

Mått i avslappnat läge:

Startmått:          Mått nu:

Midja: 72cm      Midja: 66,5cm

Lår: 56cm           Lår: 55cm

Rumpa: 99cm   Rumpa: 95cm