Diet vecka 25 och 26 - count down begin

02.11.2020

Nu är vi nere på 4 veckor och en, två, tre, fyra, FEM dagar kvar på denna diet. Efter MER än ett halvår av strikt ätande börjar vi närma oss. Det känns nästan helt overkligt. Det är dessa sista veckor som räknas. Målet är så nära nu.... 

Ytterligare två veckor har passerat och kroppen börjar ge med sig. Även om vikten som vanligt pendlar syns det tydligt att tiden är knapp. Vilken jädra resa det har varit hittills. I och med att tiden nu kommer att springa iväg, och därmed att det kommer att hända mer för var dag som går, tänkte jag ha tätare uppföljningar. Vad sägs om varje vecka?

För mig har vi kommit till tävlingsdietens svåraste del. När "slutet" är så nära är det svårt att behålla fokus. Målet är att stå på scen i min absolut bästa form och visa upp mitt bästa jag, hittills, men tanken på lussekatter och annat gott lockar NÄSTAN mer. Förvånansvärt nog har sötsuget varit minimalt under dessa månader men då julen verkligen gör mig glad i hjärtat är det svårt att inte tukta efter delikatesser. Oh well, jag är inte den första eller sista som saknar friheten till att "unna mig" och jag är absolut inte den enda som ser "ljuset i tunneln" under en diet. Vi kan väl se det som två vinster i ett! För fokus skall ändå vara på att fortsätta prestera i min träning och leverera på scen. Vad som händer därefter får jag skjuta åt sidan..

Oavsett dieter är det lätt att se "ljuset i tunneln för tidigt". Beroende på vad för diet man genomgår är det mer eller mindre relevant. I mitt fall, där jag genomgår en "extrem" viktminskning för att under en kort period visa upp mig är det viktigt att jag ser fram emot resan upp igen. Det är ett kortsiktigt upplägg och ingen grund för en livsstilsförändring. För någon som vill komma i form och i det långa loppet hålla formen, det vill säga gå ner ett par enstaka kilon eller gå upp ett par kilon och bli stabil, är "ljuset i tunneln" inte relevant. 

En av mina klienter sade till mig häromdagen "jag har börjat räkna ner till att jag får äta socker igen". Upplägget för denne är en kickstart på 10 veckor, äta strikt i sex dagar och unna sig något extra en dag. Målet att komma ner ett par kilon, få nya rutiner och bli av med sötsug. Hittills har det gått två veckor. Detta är ett exempel då "ljuset i tunneln" inte skall finnas om 10 veckor för målet är att lägga om vanor och tänket kring sötsaker. Det vill säga, hitta en långsiktiglösning.

Det är okej att äta goda saker, man skall inte vara rädd för mat, men i lagom mängd. I en sådan här situation kanske man skall värna om gamla uttryck som "fredagsmys" eller "lördagsgodis". Det är en bra taktik för att hålla veckan och njuta extra när dagen väl kommer. Om man hellre vill dela upp det på fem dagar strikt och två dagar extra funkar det lika bra. Vi försöker hålla vanorna för våra barn och dess relation till, exempelvis, socker. Lika viktigt är det att vara medveten i vuxenålder. Allt är okej, inget är farligt så länge vi har balans och allt i en lagom mängd.

Jag har haft en ohälsosam relation till mat och som jag lärt mig att övervinna. Ett inlägg jag kanske kan skriva i framtiden. För den som är nyfiken  kan ni läsa ett utdrag av det hela här

Personligen är dietandet med kost och träning inga problem. Precis som vilken annan person så får jag sötsug men mitt mål är större än att låta mig ge efter. Jag har varit sugen på vitt vin, choklad, jordnötssmör, ostmackor, mackor i ugn, potatisgratäng, smulpaj, mögelost... Listan kan göras lång. Det är garanterat saker jag senare kommer att klämma in i min vardag och helg. Jag ser mest fram emot att få göra recepten ur min bok. Fiskgratäng är något jag verkligen LÄNGTAR efter!

Svåraste inför en tävling tycker jag är koreografin. De enskilda poserna i sig har jag greppat och hittat tidigt. Övergångar, handspel och gång är mycket svårare. Jag avundas er där det faller naturligt. Jag har aldrig sett mig som en speciellt graciös brud utan en mer satt person. Vi kan säga att jag upplever en viss liknelse med ett kylskåp. Här blir mitt fokus liggandes nu i fem veckor. Nöta, nöta, nöta mitt förande.

I och med att min kropp svarar så bra har vi under dessa två veckor testat min kropp lite. Sett hur den reagerar med och utan kolhydrater. Vi kan lugnt konstatera att jag inte är rätt person för en LCHF-diet och jag skulle nog aldrig själv rekommendera en sådan...Carbs are love. Dessutom har jag vid de flesta tillfällen vägt MINDRE dagen efter en carbload.

Uppdatering

Startvikt: 69,4kg

Vikt vecka 24 fredag: 60.5 kg

Vikt vecka 24 söndag, dagen efter påfyllning: 60 kg 

Mått i avslappnat läge:

Startmått:                   Mått nu:

Midja: 72cm               Midja: 65cm

Lår: 56cm                    Lår: 54cm

Rumpa: 99cm            Rumpa: 94cm