Diet vecka 3 - hur påverkar stress viktnedgången?

16.05.2020

Dieten rullar på och kroppen svarar någorlunda bra. Min stressiga vardag märks och påverkar mig och fysiken på olika sätt. Vad är det som jag kan kontrollera och inte?

Ytterligare en vecka har gått och kroppen är på rätt bana med vikten, Vattnet har börjat släppa och jag känner att kroppen börjar svara på dieten. Trotts det och tre veckor på strikt diet finns det ännu ingen hungerkänsla eller craving. Det är riktigt skönt! Ändå längtar jag till att känna hunger för då vet man att kroppen verkligen jobbar.

Maten kommer från och med nu sänkas i form av att min 15% nöt försvinner och ersätts med lägre procent. Dessutom sänker vi mängden gryn på möra. Kaloriintag kommer INTE att publiceras. Vi ökar dessutom upp mängden steg på vilodagar till 8000 och adderar cardio på 10min efter styrkepassen. Lets see vad denna förändring gör med kroppen! 

Uppdatering: 

Startvikt: 69,4kg

Vikt vecka 3: 68,1kg (67,8 morgonen efter invägning)

Men för att återkoppla till rubriken, hur påverkar stress en viktnedgång? För stress är bra, i små och korta stunder. Stress är ett tillstånd där kroppen frigör flera olika substanser, bland annat adrenalin och kortisol. Det är inget farligt utan nödvändigt för det bidrar till vår prestation. Träning är ett exempel på en aktivitet som skapar stress i kroppen.Vi behöver detta påslag för att kunna skapa någon form av progression. Det är när stressen blir långvarig som faran kickar in. Utan att gå in på detaljer så kan vi simpelt förklara det som att de neuroner som skall gynna kroppen i ett stressat läge nu gör tvärtom. Kronisk stress kan alltså bidra till hämmad prestation, försämra återhämtningen och påverka metabolismen.

För lite mer än ett år sedan for jag in i väggen på grund av att långvarig stress. Där fick jag tydligt se hur knopp och kropp hänger ihop. Ni som har en stressig vardag eller själva varit där vet vad jag pratar om. Du kan ha haft en stressig vecka, helgen kommer och trotts att det inte hänt något under varken lördag eller söndag går det knappt att öppna ögonen måndag morgon. När du väl gått in i väggen kvittar det hur mycket eller lite du gör. Du är konstant utmattad fysiskt och psykiskt. Många upplever även depression och vikt upp- eller nedgång. I dagsläget är jag inte där, jag är "frisk", men min vardag är så pass stressig att det påverkar min träning och sömn.

De senaste veckorna, redan innan dieten, har det varit mer än full rulle på arbetet. Too much to do, too few who works. Det har gjort att jobbet är med mig på gymmet, det är med mig vid middag och i mina drömmar. Det är en konstant mentalstress där jag psykiskt inte kan släppa ärenden som uppstått under jobbdagen. Skumt för någon som läser detta att greppa att jag har fullt upp i dessa tider kanske men jag arbetar heltid inom byggbranschen och den har ännu inte avstannat.

Jag tänker inte deppa över att kroppen inte släpper mer i nuläget och jag kommer inte att skylla allt på jobbet. Som mitt inlägg handlade om i förra veckan visar bara vågen din vikt, inte din sammansättning. Mycket av det som inte släpper är troligtvis vätska. För så här tidigt in i dieten jobbar kroppen fortfarande bara med att anpassa sig. Det som för mig är viktigt att ta med mig från detta inlägg är att jag måste se till att släppa arbetet när jag går hem. Inte bara för min mentala hälsa utan också för min prestation. Kan jag inte ge allt på gymmet kommer uträkningen för min viktnedgång inte att stämma.