Ditt värde definieras inte av din kroppsform

18.09.2020

I gårdagen poppade en video upp i mitt flöde som jag inte sett på länge. Ett kort klipp som jag lade ut maj 2019. Själva videon i sig innehåller väldigt lite info men syftet bakom den är lika viktigt idag som för 18 månader sedan. 

På bilden ovan är jag på min tyngsta vikt någonsin. Där och då trivdes jag inte med mig själv till 100%. Att ständigt sträva mot att få en bättre fysik som skall glänsa på en scen gör att resan dit kan vara smärtsam. Inte för att man lägger på sig vikt utan för att man ständigt jämför sig med den fysik man en gång har presenterat. Trotts att man vet att formen dagar eller veckor innan scen inte är hälsosamt är det den bilden man ständigt refererar till.

Dessa stillbilder är tagna från en video. År 2019 skrev jag till denna video

"Tanken var att filma lite posering så här fem månader in på off season men mobilen dog och förfjanterierna var det enda som fångades. Så här har ni mig. Dåligt ljus, sämre kamera och HELT AVSLAPPNAD.

Allt för ofta man puffar till sig, vänder rätt sida till och väljer ut den bästa bilden. Här är ett helt naturligt läge. Så här ser jag ut efter en helg med godare mat och bra träning.

Idag är känslan kring min kropp i en dipp. Nackdelen med sociala medier och alla som comp-prepar. Man jämför sig med kamrater istället för andra versioner av sig själv.Min känsla kring att lägga ut den här är blandad. Men det är viktigt att visa mer än ådror, separationer och rutor. Julia på kanske 70kg, inte vägt mig sedan innan scenen, looks like this."

Även om jag kort därefter påbörjade en mindre deff är det viktigt att fokusera på sig själv. Att sätta ner foten och bestämma att mitt värde inte definieras av min kroppsform. Om jag vill ändra på något skall det vara för att jag av rätt skäl inte mår bra. Min viktnedgång efter detta var för att jag var tröttare än vanligt, mer andfådd och kände att detta inte var jag. Av samma anledning skall jag vilja gå upp efter en tävlingssatsning. Psyket spelar gärna en spökande roll och får oss ur balans. Vi är värda mer än vad vågen, bilder och spegeln säger.  

Jag väljer att dra upp detta redan nu för er, och mig själv,  eftersom jag nu är på väg ner i vikt, i fettprocent och förbereder mig mentalt för scenen. Det är viktigt att redan nu greppa att vad jag gör inte är hållbart livet ut och att jag är värd mer än min kroppsform. Hur jag ser ut vid den här resans slut räknas bara vid ett tillfälle, det är på scenen. Fortfarande är tävlandet är en hobby och ingen måttstock på mitt värde Likes på instagram, kommentarer och reaktioner från andra har ingen verklig betydelse. Mitt riktiga värde definieras av mig och ingen annan.