Julbak med bra smak - del 2
Jag älskar att julbaka! Allt från knäck till bullar och bröd. Det bästa är att få äta allt direkt från ugnen. Dock så undviker jag ändå gärna socker. Här är ett första utplock från förra veckans adventsbak! Recept utan tillsatt socker.

Vetebullar med kardemumma
Recept
- 25 gram jäst
- 2,5 dl mandelmjölk
- 1 dl fibersirap
- 1 dl lättströ
- 1 tsk kardemumma
- 1 st ägg
- 7-8 dl vetemjöl
- 70 gram fett (jag föredrar smör)
Tillagning
Smula ner jäst i en bunke. Smält smör i en kastrull och tillsätt mjölken. Låt degspat landa i 37 grader. Vispa ner sötningen, saltet och kardemumman. Häll ner i bunken och låt jästen lösa upp sig. Vispa ner 1 ägg. Rör ner mjölet och tillsätt deciliter för deciliter. Börja knåda med visp eller händer när degen blir börjar bli trög. Var försiktig med mjölet så att degen inte blir torr. När degen är jämn och slät ställ den åt sidan i bunken med en handduk över. Låt vila på en ljum plats i 45min-1h.
Ta fram knåda mot bänk med mjöl och börja forma bullar. Lägg upp på plåt. Starta ugnen och sätt den på över/under-värme i 175-200 grader. Låt bullarna vila på plåt med handduk över i 30 min.
Pensla med vispat ägg. Låt stå i ugnen 10-15 minuter tills de blir gyllene!
Receptet ger ca 16 bullar
Makronutrienter per bulle utan russin
P: 5 gr
K: 29 gr
F: 4 gr

Pepparkakor
Recept
- 70 gram smör
- 1 dl fibersirap
- 1 dl lättströ
- 1/2 paket pepparkakskrydda
- 0,5 tsk bikarbonat
- 3 dl vetemjöl
- 0,4 dl vatten
Tillagning
Smält smör. Tillsätt sirap, strö och krydda. Blanda mjöl och bikarbonat i separat bunke. Häll över smörspadet i en tom bunke, tillsätt vattnet och rör ner mjölblandningen lite i taget. Knäda degen tills den är jämn. Plasta in degen och låt den vila över natten.
Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen och använd formar för att ta ut kakor. Placera på en plåt med bakplåts papper och ställ in i ugnen 8-12 minuter. Ta ut när de är bruna. Servera!
Receptet ger 1 plåt kakor
Makronutrienter per deg
P: 27 gr
K: 200 gr
F: 55 gr