Julbak med bra smak - del 1
Jag älskar att julbaka! Allt från knäck till bullar och bröd. Det bästa är att få äta allt direkt från ugnen. Dock så undviker jag ändå gärna socker. Här är ett första utplock från förra veckans adventsbak! Recept utan tillsatt socker.

Lussekatter
Recept
- 25 gram jäst
- 2,5 dl mandelmjölk
- 1 dl fibersirap
- 1 dl lättströ
- 1 paket saffran
- 1 st ägg
- 7-8 dl vetemjöl
- 70 gram fett (jag föredrar smör)
Tillagning
Smula ner jäst i en bunke. Smält smör i en kastrull och tillsätt mjölken. Låt degspat landa i 37 grader. Vispa ner sötningen, saltet och saffranet. Häll ner i bunken och låt jästen lösa upp sig. Vispa ner 1 ägg. Rör ner mjölet och tillsätt deciliter för deciliter. Börja knåda med visp eller händer när degen blir börjar bli trög. Var försiktig med mjölet så att degen inte blir torr. När degen är jämn och slät ställ den åt sidan i bunken med en handduk över. Låt vila på en ljum plats i 45min-1h.
Ta fram knåda mot bänk med mjöl och börja forma bullar. Lägg upp på plåt. Starta ugnen och sätt den på över/under-värme i 175-200 grader. Låt bullarna vila på plåt med handduk över i 30 min.
Stoppa russin i bullarna och pensla med vispat ägg. Låt stå i ugnen 10-15 minuter tills de blir gyllene!
Receptet ger ca 16 lussekatter
Makronutrienter per bulle utan russin
P: 5 gr
K: 29 gr
F: 4 gr

Vörtbröd
Recept
- 250 gram kvarg
- 1 dl vanilj vassleprotein
- 2 äggvita
- 1 st ägg
- 1 paket Vörtkrydda
- 1 dl linfrön
- 2 dl pofiber
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
- 2 msk sötning (ex. Honung el. Sötströ)
Tillagning
Blanda ägg, äggvita och kvarg. Rör ner vörtkryddan och bakpulvret. Tillsätt linfrön, vassleproteon och pofiber. Rör ner russin efter smak. Låt stå 10 minuter. Sätt ugnen på över/under-värme i 200 grader
Använd en brödform med bakplåtspapper eller forma limpor på en plåt med bakplåtspapper. Degen skall vara kladdig så använd blöta fingrar för att forma limporna. In i ugnen i 50 minuter.
Receptet ger 1 mindre limpa.
Makronutrienter per limpa
P: 80 gr
K: 15 gr
F: 37 gr