Kostupplägg

02.02.2020

Din start på något nytt

Kostens grundläggande principer

Oavsett vad du har för mål är kosten A och O för att ta dig dit. Om du så skall ta dig ner i vikt, upp i vikt, öka i styrka eller tighta till formen. Det är här jag kommer in och vägleder dig.

Kortfattat handlar allt om energin du stoppar i dig och hur du förvaltar den. Därefter kommer livsmedlens kvalité och mängd i din vardag in. För att gå ner i vikt måste vi äta mindre energi totalt under dagen än vad vi förbränner och för att gå upp i vikt gör vi det motsatta, äter mer än vad kroppen förbränner. När man vill ändra kroppens sammansättning lägger vi även ett öga på livsmedlens kombination. Genom att minska mängden fett i kosten tightar kroppen till sig och genom att öka mängden protein ger vi kroppen en större chans till att bygga muskler.

De mer tekniska benämningarna är kalorier och macronutrienter. Energin mäts i kalorier och livsmedlen delas upp i macronutrienter; fett, kolhydrater och proteiner.

    

Vilken diet är bäst?

Kalorier och kolhydrater. Proteiner och fetter. Bra fetter och dåliga fetter. Proteinkällor från växter eller djur. Det är som en hel djungel. Vad skall man egentligen hålla koll på? Jo, allt. För allt vi stoppar i oss påverkar våra kroppar och våra resultat. Det betyder inte att man måste utesluta saker och ting helt utan snarare att hitta en balans. Jag tror på en hälsosam relation till mat, lärdomen om att leva gott utan att egentligen offra något. För i det långa loppet är det inte hållbart att utesluta allt som du tycker är gott.

Diet är ett ord som slängs runt i folkmun när det är dags att börja ta tag i kosten. Egentligen betyder diet bara att man förhåller sig till en viss mat men det finns mer erkända dieter som har ett fast namn och bestämda förhållningsregler. Oavsett om det är en LCHF, HPLF, 5:2 eller soppor så handlar det hela kort och gott om en kontrollerad kalorimängd. För ändrar du dina kostvanor, balanserar din ämnesomsättning och lär dig vad som är bra för din kropp kommer resultaten.

När vi jobbar ihop kommer det inte jobbas utifrån en föreskriven dietmetod. Det jag gör är att skapa ett personligt upplägg gjort efter dig och dina förutsättningar. För alla reagerar vi olika på olika upplägg och livsmedel. Mitt mål med ett upplägg är att du skall få en stabil start, känna dig bekväm i maten och anpassa den efter din vardag. Viktigast för mig är att du skapar dig en uppfattning kring bra och dålig kost för dig. Att du lär dig göra bättre kostval utifrån din egen kännedom oavsett vart du är.