Mat och högtider - jobbigt?

14.04.2020
Nu var ännu en sådan där härlig svensk högtid genomförd. Här på västkusten blev det ju självklart sill, lax och skagenröra ihop med potatis, ägg och såser. Sådär riktigt fett och härligt. Vad åt du?

Det kanske inte låter helt i lag med "fitnessreglerna". Inte heller påskgodis, ostbricka, vin och öl. Tur att det inte finns något som heter "fitnessregler". Att det skulle sabba hela året och den tänkta sommarformen är bara hets. För vad du äter de få dagarna under påsk, midsommar, födelsedagar, halloween och jul är inte vad som räknas. Det är dagarna mellan högtiderna som gör skillnad.

Visst låter det löjligt lätt? Som en annan kan även jag känna den där skammen till följd av stora mängder "ohälsosam mat". Jag älskar bröd med ost, feta röror och chips. Under helger eller högtider ser jag till att njuta. För njuter jag då med gott samvete så håller jag min disciplin bättre under vardagarna. Kroppen har fått extra energi att jobba med och jag har tröttnat på den sortens mat när högtiden väl är över. Genom att unna dig emellanåt, eller kanske till och med en gång i veckan, med det som just DU tycker om kommer du att må bättre i längden. Både fysiskt och psykiskt. Det kallas BALANS.

Min påskhelg bestod som sagt av västkust mat, mycket fisk med tillbehör. Nyhet för i år och som jag ansvarade för var fyllda ägg och vårsås. Ägghalvorna fick två olika röror på äggula, crème freiche och kryddor. Vårsås blev ett hittepå med crème freiche och örter. Riktigt lyckat - kanske sammanställer jag recept på dessa inom kort! För när det smakar sommarbris i munnen känns det riktigt lyckat. Ni vet så att man sådär kan lukta gräs i luften och känna solen mot huden även fast man sitter inne.

Vi firade det väldigt lugnt. Fortsättning på altanbygget inledde påskafton och vi rundade av med en sen lunch bestående av det bästa på påskbordet. Inget typiskt firande med hela familjen på alla orter som innan. Vi höll det smått och skickade varma hälsningar till de som inte kunde delta. En påsk och kärlek på distans, som situationen fortsätter att kräva.

För er som fortfarande sitter med en klump i magen för att ni njöt lite extra. Lör-mån denna veckan innehöll måltider utöver det vanliga för mig. Rester av skagenröran ihop med övrigt så som fyllda ägg, tunnbröd och lax varierade mina vanliga matlådor. Chipsen som vi åt lördag kväll fanns kvar länge och vi kan lätt säga att det blev en ordentlig carb-fat loading-helg. Vad vågen sa imorse kvittar. Istället för ångest ägnar jag tanken på alla de PB som nu komma skall. Vilket redan började i lördags! Så länge du inte har ett mål som kan påverkas av en ätar-weekend, som en tävlingsdiet, så säger jag NJUT.