Mina 3 tips för en lyckad "diet"

05.03.2020

Allt du stoppar i dig tillhör din vardagliga diet, oavsett om du följer en plan eller ej. Ordet "diet" är vad som i folkmun slarvigt beskriver en kontrollerad föda. Här är mina tankar och tips för HUR man håller sig till en kostplan! 

Min lilla "deff" sommaren 2019. Vikten skiljer sig inte mer än 2-3kg
Min lilla "deff" sommaren 2019. Vikten skiljer sig inte mer än 2-3kg

1. Förståelse

För att du överhuvudtaget skall bli motiverad att hålla dig borta från osunda kostvanor är det viktigt att veta VARFÖR och VAD. Varför gör jag så här? Varför blir det så? Vad gör detta? Vad händer om..? Jag skall försöka summera de viktigaste bitarna! 

Oavsett om du vill öka i muskelmassa, tappa kroppsfett eller bara vill hitta balans är maten A och O. Du kan inte förvänta dig en större förändring om du inte fyller på med rätt sorts och mängd energi. För du kan äta dig i form och svälta dig ur form. Hur märkligt låter inte det? Precis som ett fordon behöver kroppen energi - rätt energi. För du skulle väl ändå aldrig tanka bilen med smutsigt bränsle.

Rätt livsmedel är rätt lätta att detektera och oftast förknippar vi dessa med ordet "tråkigt". Det behöver de inte alls vara. För det finns många goda livsmedel du kan behålla och snarare färre du bör undvika. Ett typexempel är pasta. Själva pastan består av vetemjöl, ägg och vatten. I rätt mängd är inte det problem. Toppar du det med en köttfärssås gjord på nötkött, krossade tomater, buljong, lök, salt och peppar så får du inte bara en god måltid utan också en BRA måltid. Detta är en måltid som mättar, ger energi, bidrar till muskeluppbyggnad och får kroppen att må bra. Så vad är dålig mat? 

Livsmedel fyllda med socker och mättade fetter, såsom snabbmat, fryst färdigmat, godis och pizza, är helt okej en gång i veckan men inget du bör äta dagligen. Det kan påverka ditt blodsocker negativt, göra dig mycket trött och i långa loppet bidra till kärlsjukdomar och diabetes..Detta eftersom det lätt blir för mycket energi på en och samma gång från fel källor och obalanserad näring. Att använda sunt förnuft tar dig långt. Att äta nutellamackor varje dag kommer troligtvis att påverka ditt mående sämre än en skål havrefras med mjölk - vilket du säkert redan visste!

2. Mål

Anledningen till varför detta inte är punkt ett är eftersom målet kan sättas upp först när du vet vad du behöver göra. Kan du inte släppa pizza slizern ordentligt och inse att det kommer att påverka dig negativt, då är det ingen idé att sätta mål. Det börjar med att du lär dig vad du behöver ändra, förstå vad det innebär och sedan sätta ett mål att jobba för. Om det så är en viktnedgång, en kroppsförändring eller att öka i styrka.

Utan ett mål kan vi inte börja. För vad hindrar dig då egentligen från att bryta planen? För i sekunden kanske en ostbåge, eller en skål, ett par dagar i veckan låter roligare än att dricka ett glas sockerfri läsk.

Sätt upp ett tydligt mål, ett långsiktigt mål. Därefter lägger man upp en plan. Hur tar jag mig från punk A till punkt Ö? På vägen sätter du delmål. Om vi säger att Ö är slutet, huvudmålet, så är B-Ä delmålen. Du kanske vill tappa 15kg men det tar sin tid. Genom att då börja sätta mål på vägen blir resan mycket roligare. Målen behöver inte vara stora. Till exempel kan du räkna dagarna utan socker. Sätt upp delmålet att vara sockerfri i 1 mån. Samtidigt som du fokuserar på delmålet kommer du att ta dig en bit mot huvudmålet. Det kan handla om så lite som att försöka äta broccoli en gång i veckan, äta en grönsak om dagen eller låta bli det där glaset med läsk. 

 3. Planen

När du har ett mål så är det dags för din plan. På vilket sätt skall jag ta mig dit jag vill? Hur skall jag prioritera? Långsiktigt eller kortsiktigt? Planen utformas efter dina möjligheter och skall respektera den vardag du har. Om du har barn, två jobb och enbart möjlighet att träna någon dag i veckan. Då är det inte optimalt att planera upp ett fem dagar träningsprogram plus löpning. Kanske låter det bättre med en promenad när det passar, ett gympass i veckan och ha fokus på kosten helt istället. Om du lägger upp en omöjlig plan, hur skall du då kunna följa den? Hur kan du då nu ditt mål?

Jag tycker det viktigaste är en långsiktig plan som gynnar hälsan. Att gå ner 15kg på två månader eller gå upp 15kg på samma tid är inte helt resonligt. Du lär inte må bra och kroppen kommer ta stryk. Gör det smart!