Mina tre steg för ett bra marklyft!

09.05.2020

Det finns många saker att tänka på i ett marklyft men det kan vi lätt bryta ner i tre huvudmoment. Dessa benämner vi steg 2, 3 och 4. Steg ett är den första rörelsen. Att bara säkert plocka upp stången från marken 

Position och genomförande

Stansen skall vara höftbred, hela fötterna i och knäna trycker vi aktivt lätt utåt. Dra ihop skulderbladen, brösta upp dig, fäll fram höften och greppa stången utanför knäna. Glöm inte att böja på knäna. Härifrån drar vi upp stången till låren med rak rygg. Hela kroppen skall jobba ihop för att få upp den. Där har vi egentligen utfört en hel repetition av ett marklyft. Dock skall vi bryta ner det än mer för följande repetitioner. 

Mitt verbal cue för denna övning är "Fäll! Böj! Dra!". Har man detta mantrat för varje del som kommer blir marklyften lättare att utföra. Vad som komma skall blir tydligare att visualisera och rörelsen blir korrekt  

Steg 2.

Spänd och aktiv bål och baksida lår. Skulder bladen ihop. Hela foten i golvet och trycker knäna lätt utåt för att hålla aktivering i baksida lår och rumpa..Härifrån tar vi och fäller fram höften så att rumpan skjuter bak och stången kommer längre ner på låren. 

Steg 3.

Du böjer nu på knäna för att fullfölja rörelsen ner mot golvet. Så du har fält höften, skjutit bak rumpan och böjer nu på knäna för att få ner stången. Fortfarande drar du ihop skulderbladen och spänner bålen samtidigt som hela foten är i och knäna trycks lätt utåt.

Steg 4.

Sista delen är att låta hela kroppen följa med neråt tills stången nuddar mark. Därefter drar du upp stången igen i omvänd ordning på stegen och landar på steg 2 igen. Samma kontakt i skulderbladen, bålen och benen hela tiden.