Mot SM 2021 - 10 veckor in och 14 veckor ut

21.06.2021

För den som följt mig på social media har detta inte varit en hemlighet. I skrivande stund pågår min 6e eller 7e tävlingssatsning, håller inte längre koll i och med att det varit så pass mycket inställt längs vägen, och denna gång mot SM på nytt. Helgen v.38 smäller det! 

Efter 10 veckor på diet börjar det kännas något i kroppen men orken och styrkan finns. I samband med att jag startade dieten gjorde jag ett par drastiska förändringar i mitt liv och psykiskt mår jag bättre än på länge. Vi har 14 veckor kvar och i dagsläget ligger vi bra till. 

Denna satsning gör jag helt själv. Ingen coach att rapportera till eller lägga över ansvaret på. Min största rädsla tidigare dieter har varit att mitt osunda mind set kring vikt och mat skall komma tillbaka. Som många andra unga tjejer var jag osäker i mig själv och min kropp i de unga tonåren. Där utvecklade jag en ätstörning. Den lyckades jag bli av med tidigt i och med att jag fick för mig att tävla. Jag gav tyglarna helt till min dåvarande coach och lyckades skjuta bort ångesten kring mat. Målet om att bygga muskler vägde till slut tyngre än målet om ett thigh gap. Efter att ha testat like olika coacher, genomfört 5 stycken tävlingar och gjort sex stycken dieter skall jag med nya ögon ansvara för min egen viktnedgång. 

På en off season, det vill säga en period där jag har fokus på att bygga muskler och därav äter mycket, har det inte varit problem. Jag har till vardags släppt hetsen kring en viss vikt och jag är ej rädd för vågen. Att äta mycket och träna hårt mår jag bara bra av. På on season, det vill säga under en tävlingssatsning, blir vågen och den visuella förändringen viktig igen. På nytt står jag där med ökad konditionsträning, minskad mat och målet här blir att träna för att behålla muskelmassan. Efter så många år med detta känner jag mig bekväm nog att våga sköta min egen tävlingsdiet. 

Som jag skrivit om och dokumenterat under min diet 2020 är jag inte en person som droppar mycket i vikt. Min kropp håller en del vätska så jag får gå mer på förändringarna per måttband och visuellt. Sedan dieten startade har jag tappat runt 3-4 kg men visuellt ser skillnaden större ut. 

Det jag har gjort dessa 10 veckor har varit att räkna macros, ha ett kostunderskott på ca 400 kcal, gått 10 000 steg om dagen och hoppat hopprep/sprungit 10 minuter efter gymmet. Förändring för kommande veckor är att ha ett större underskott via kosten samt byta cardion mot 15 minuter på trappamskinen. Jag behåller mina 10 000 steg om dagen.