Pannkakor på havre

16.02.2020

Gröten känns inte alltid så lockande. Tur att bara fantasin sätter gränser! Tre olika pannkaksrecept med det lilla extra, med banan eller utan. Receptet uttaget från min egen helgfrukost!  En stor portion eller två mindre. 

Bananpannkakor

Ingredienser:

  • Havregryn 1 dl
  • Banan 1 st
  • Mellanmjölk 0,5 dl (alt 0,5dl casein md vatten)
  • 3 äggvitor
  • 1 helt ägg

Tillagning

Mixa bananen i en bunke ihop med ägget och äggvitan. Vispa ner mjölken och tillsätt de torra ingredienserna. När smeten är jämn, stek på medelvärme tills de börjar bli fasta och vänd på pannkakan. Lägg upp på tallrik och toppa med din favorit topping! Jag föredrar vaniljkvarg, bär och kalorifritopping!

Vill du ha mer protein i pannkakorna, byt ut mjölken mot 0,5dl casein och lika mycket vatten. Pannkakorna, smeten, blir mer fast och kan behöva mer vatten än angivet. Testa er fram!

Makronutrienter för hela receptet, exklusive casein och kvarg:

P: 27 gr

K: 48 gr 

F: 7 gr

Lägger du till 0,5 deciliter casein eller 250gr kvarg dubblar du proteinmängden och påverkar övriga makronutrienter mycket lite. 

Havrepannkakor

Ingredienser:

  • Havregryn 1 dl
  • Dinkelmjöl 1 dl
  • Mellanmjölk 0,5 dl (alt 0,5dl casein md vatten)
  • 3 äggvitor
  • 1 helt ägg

Tillagning

Häll upp havregryn och dinkelmjöl i en bunke eller bägare. Häll ner mjölken och vispa ner ägget med äggvitan. När smeten är jämn, stek på medelvärme tills de börjar bli fasta och vänd på pannkakan. Lägg upp på tallrik och toppa med din favorit topping! Jag föredrar vaniljkvarg, bär och kalorifritopping! 

Vill du ha mer protein i pannkakorna, byt ut mjölken mot 0,5dl casein och lika mycket vatten. Pannkakorna, smeten, blir mer fast och kan behöva mer vatten än angivet. Testa er fram! 

Makronutrienter för hela receptet, exklusive casein och kvarg:

P: 29 gr

K: 63 gr

F: 10 gr

Lägger du till 0,5 deciliter casein eller 250gr kvarg dubblar du proteinmängden och påverkar övriga makronutrienter mycket lite.

Ugnspannkaka m. "fläsk"

Ingredienser

  • Havregryn 1 dl
  • Dinkelmjöl 1 dl
  • Mellanmjölk 0,5 dl (alt 0,5dl casein md vatten)
  • 3 äggvitor
  • 1 helt ägg
  • Rökt skinka 2-3 skivor
  • Bakpulver 1 tsk

Tillagning

Häll upp havregryn och dinkelmjöl i en bunke eller bägare. Häll ner mjölken och vispa ner ägget med äggvitan. Tillsätt bakpulvret. När smeten är jämn, häll hälften i en panna täckt med bakplåtspapper. Jämna ut i pannan, dela skinkan och sprid ut bitarna. Häll över det sista av smeten. In i ugnen, värme ovan och under på 200 grader. Låt stå i ca 20 min eller tills den är gyllenbrun och genomgräddad.

Lägg upp på tallrik och toppa med din favorit topping! Kalorisnål lingonsylt och kvarg.

Vill du ha mer protein i pannkakorna, byt ut mjölken mot 0,5dl casein och lika mycket vatten. Pannkakorna, smeten, blir mer fast och kan behöva mer vatten än angivet. Testa er fram!

Makronutrienter för hela receptet, exklusive casein och kvarg:

P: 35 gr

K: 63 gr

F: 11 gr

Lägger du till 0,5 deciliter casein eller 250gr kvarg dubblar du nästan proteinmängden och påverkar övriga makronutrienter mycket lite.