Sammanfattning om SM 2021 och framtida planer!

07.11.2021

Tiden har bara sprungit i väg och det här med att försöka ta sig tid att sammanfatta en av mina bästa upplevelser i tävlingsindustrin har bara inte hunnits med. Som ni redan har förstått har det varit helt magiskt! Att få ställa sig på scen med de bästa i Sverige är en vinst i sig.

Så vad hände mellan de senaste inlägget och SM helgen? Jo ökad cardio, minskad mat, tröttare dagar, mer jobb än vanligt... Listan kan göras lång. För att vara helt ärlig har jag inte tydligt noterat alla ändringar från vecka till vecka utan valde att ändra upplägget längs vägen. Så här såg det ut 5 veckor ut, taget från inlägget den 19e augusti:

"Nu 5 veckor ut ligger jag kring 1 600 kcal, 25 min crosstraianer 4 dagar i veckan, styrkepass 5 dagar i veckan och snittar 15 000 steg om dagen. Jag rullar runt dieten på följande livsmedel:

Kolhydrater: Havregryn, majskakor, rotfrukter, bär

Protein: Casein, keso, fisk, ägg, isolat

Fett: Jordnötssmör, ägg

Dessutom har jag fortfarande påfyllningsdagar med ett litet högre intag av kolhydrater och fett men främst med fokus på att jag får byta ut livsmedel."  

Livsmedlen såg likadana ut veckorna fram till scen men energimängden ändrades längs vägen. Sista 4 veckorna körde jag 40 min crosstrainer 4 dagar i veckan, fortsatte att snitta 15 000 steg om dagen och höll mig till 5 styrkepass i veckan. Vid det här laget ströp jag fettmängden mer, vilket visade sig vara en dålig idé. Eller det är åtminstone min teori. Att coacha någon annan och att coacha sig själv är två helt olika saker. I alla fall för mig. Trotts att jag av tidigare erfarenhet vet att min kropp behöver fett för att samarbeta drog jag ner mängden för tidigt och kroppen sade ifrån. Något jag gentemot andra är hård och reserverad om. Fett är BRA och kroppen BEHÖVER det för att funka. Även under en viktnedgång, även under en tävlingsdiet. PUNKT.

Med det sagt kom jag in i MIN bästa form någonsin. Startfältet i min klass, -169cm senior, var tufft och jag väljer att se denna tävling som en viktig tävlingserfarenhet. Jag må ha tävlat innan men detta var första gången jag fick känna på den vuxna klassen. Av 14 riktigt bra tjejer placerade jag mig på en 12:e plats. Om det beror på scenform, utstrålning, muskelkomposition eller annat vet jag ej. Vad jag vet är att jag bara kan bli bättre! 

SM2021 vs. SM2020
SM2021 vs. SM2020
SM2021 vs. Lucia2016
SM2021 vs. Lucia2016
SM2021 vs. Lucia2016
SM2021 vs. Lucia2016

Första gången jag ställde mig på scen var sommaren 2016. Jag hade inte mycket till fysik. Gymmet hade jag börjat besöka mer regelbundet 2014 och kombinerade det med min fotboll. Till en början var målet att 2014 stärka kroppen efter en skada/inklämning på ischias och motverka att liknande skador skulle uppstå. Dock, som de flesta vet, blev det istället inkörsporten till en ät/träningsstörning. Först vintern 2015/årsskiftet 2015/2016 skiftade fokus från att vara så smal som möjligt till att börja forma kroppen. Det vill säga skapa muskler och bli stark. Idén om att tävla i fitness planterades på Nordic Wellness Almedal under sommaren 2015. På den tiden jobbade jag där som barnpassare och flertalet män och kvinnor på gymmet prepade antingen för SM, tyngre eller vintertävlingarna. Under veckorna som de slet med sin fysik började ett frö gro i mitt huvud och mot vintern hade jag bestämt mig för att byta fokus.

Där och då var jag mer säker i min fysik och muskelmassa än jag är nu. Efter att ha tränat på gym i mer än ett år, på ett sätt som jag då trodde var seriöst, hade jag ju lagt på mig mycket synliga muskler. Sedan min första tävling på Alströmer 2016 har jag lärt mig så mycket om träning, mat och vila. Man brukar referera till den här sporten som ett maraton och inte en sprint. Bra resultat tar tid. År 2016 var det år min kroppshets kring "modellkroppen" dog och min obsession kring att bygga en fyllig och stark fysik drog igång. 

Detta är vad jag på fem år åstadkommit. Fem år av att lära mig min kropp, hur den reagerar på viss träning och mat och hur jag skall jobba för att få resultat. Olika upplägg, olika coacher och det är först på senare år, sedan 2018, jag upplever att det har blivit stor skillnad. 

När jag skall tävla nästa gång är inte riktigt satt men det skall bli fler SM. Tills dess skall jag bygga än ännu bättre fysik, en mer självsäker närvaro och komma in i bästa möjliga form. Om det är om 1, 2 eller 3 år vet jag inte. I dagsläget finns det annat som kräver min fulla uppmärksamhet. Träningen är den lätta biten i sporten, kosten, rutinerna och balansen är den svåra. I början på nästa år, 2022, kommer jag ihop med min livspartner att öppna Muskelshoppen i Mölndalsgalleria. Det är anledningen till fördröjningen av detta inlägg och anledningen att tävlingsplanerna är diffusa. Butiken och dess framgång är vad som får komma först. Jag hoppas vi ses där! Mer info kommer att komma ut här, på instagram och hemsidan www.muskelshoppen.se