Singelfransar

02.02.2020

Den naturliga looken - lättsminkad med uttrycksfulla ögon

Franslookens utformning

Singelfransar är en lätt väg in i världen av fransar. Tänk dig att gå upp varje morgon, dra en lätt borste längs fransraden och vara redo att dra ut. Visst låter  det som rena drömmen.

Vad är singelfransar? Jo det är en fransförlängningsmetod där du limmar en syntetisk frans på en naturlig frans. Fransarna finns i lite olika utformningar och vanligast är silkesfransar och falsk mink. Båda modellerna liknar den vanliga fransen där toppen är tunnare en basen.

Utöver klassiska svarta fransar kan man få dem i mörkbrunt, för att likna naturliga fransar än mer, men också fästa mer färgglada fransar för att personifiera looken ytterligare. Som exempel blått, rosa och grönt.

Det finns tre olika modeller, detta är vad som kallas för Cat Eye
Det finns tre olika modeller, detta är vad som kallas för Cat Eye

Formen och stylingen

Ovan har vi tre typexempel från min salong - Classic Look, Doll Eye och Cat Eye. Det ger kunden en egen look och kan påverka hur hela ansiktet uppfattas. Alla har individuella ögonformer. Vissa har runda, andra mandelformade eller lite nedåtvinklade. Vi kan leka med stylingen och framhäva din bästa form!

Classic, där fransarnas högsta punkt går i linje med ögonbrynstoppen, passar i princip alla och följer ögats naturliga linjer. Det ger en sminkad look med mer precision än en vanlig mascara. Är man osäker på vad man skall ha är Classic en säker början. 

Doll Eye öppnar upp ögat mer. Vi sätter fransarnas högsta punkt mer mot mitten av ögat. Då får vi illusionen av ett mer öppet öga, liknande en docka. Detta är en look som är lite mer speciell och föreslås till personer som har en smalare form på ögat. 

Cat Eye är precis som vad det låter som, den ger en kattliknande look. Istället för att exempelvis dra ut en linje med eyeliner från ögonvrån sätter vi de längsta fransarna  ytterst. Du får ett lyft i den yttre ögonvrån och ett mer effektfullt uttryck. Mycket effektiv mot "ledsna" ögon.

Det underbara med de ovanstående är att inget är hugget i sten - testar du en modell vid ena tillfället så är det helt okej att vilja testa något annat vid nästa. Att prova sig fram och hitta sin stil är viktigt!

Utöver de tre ovanstående lookarna kommer det hela tiden in nya typer av modeller att jobba efter. Två exempel är Squirrel, som påminner om Doll Eye, och Kardashian, som är en busigare look med längre och kortare fransar om vartannat. Jag har valt att hålla mig till de tre ovanstående klassikerna. 

C-böj
C-böj
D-böj
D-böj

Fransensform

Det är inte bara sättet vi placerar fransarna på som avgör hur ögats form blir utan även hur formen på själva fransen är. Det finns flera olika böjar på fransarna. De benämns som följer, jag börjar med den rakaste varianten; I, J, B, C, CC, D, DD, L och L+. På bilderna ovan ser ni de två typer jag jobbar med, C-böj och D-böj. En C-böj är aningen rakare och ger en mer naturlig look. En D-böj ger mer dramatik.

C-böj väljer man inte enbart för dess lätta intryck, utan det är också en bra modell för dig med mer djupt liggande ögon. En D-böj skulle eventuellt kunna smeka övre delen av ditt ögonlock och skapa en irritation. Det är inte heller ovanligt att fransarna vid sådana fall vänder sig åt fel håll. Denna modell funkar dessutom bäst under arbeten med Cat Eye då vingen blir mer framhävd.

D-böj kan ge en hel del olika effekter, du ser mer sminkad ut och ögonen blir mer öppna. Du kan dölja ev upplevda skavanker och ge ögat en ny utformning. Mycket effektiv i samband med Doll Eye modellen.

Utöver böjarna finns det även olika tjocklekar på singelfransarna. De är allt från 0,10 mm till 0,20 mm tjocka. Även det påverkar intrycket men anpassas också efter fransens egen storlek. En mindre naturlig frans måste ha en tunnare lösfrans medan en starkare egen frans kan ta en tjockare lösfrans.

Detaljerna som jag berättar om i detta inlägg är inget du behöver kunna inför besöket. Vid behandling ingår en kort konsultation där vi tillsammans reder ut vad det är du är ute efter. Ihop kommer vi fram till materialet och modellen. 

Vad som ger en förlängning ett gott resultat beror på vilka produkter som används, se materialinlägget, samt att den teknik som föreskrivs följs. Om du upplevt obehag under en fransförlängning, trots det faktum att du inte är allergisk, har stylisten missat något i sin teknik.

Bild på material använt under behandling
Bild på material använt under behandling
Kund efter behandling med en reaktion i vänster öga. Den lade sig kort därefter.
Kund efter behandling med en reaktion i vänster öga. Den lade sig kort därefter.

Reaktion och irritation

Första steget för en säker behandling är prepareringen. Bilden till vänster visar hur en förberedelse bör se ut. Tvättade fransar lagda på eyepads och tejp vid behov. Tejpen är en medicinsk microporetejp. Padsen fästs på underfransarna och läggs nära vattenlinjen. Underfransar som smiter upp tejpas varsamt ned mot padsen. Ögonlocket tejpas upp försiktigt för att synligöra hela fransraden. Därefter startar själva behandlingen. En lösfrans fästs på en naturlig frans. Inför varje fästning separerar man den tänkte fransen från mängden innan lösfransen doppas i lim och fästes. När alla fransar är fästa går man igenom dem igen och igen tills allt är separerat ordentligt. Därefter tas prepen bort. Kort sagt, en säker behandling. 

Irritation kan uppstå naturligt under en behandling. Vi jobbar under lång tid, nära huden och känsliga områden. Under behandling kan exempelvis padsen glida upp och störa ögat. Huden kan reagera på padsen i form av mindre kontakteksem. Om ögat öppnats, helt eller bara något, under behandling kan limångorna störa hornhinnan och leda till en lättare irritation. Detta är tre exempel som kan uppstå efter eller under fransförlängningen, oavsett vem som utför behandlingen, och brukar gå över kort efteråt. Viktigt är att man håller det under uppsikt, har kontakt med sin stylist och tar kontakt med läkare vid oförändrat tillstånd.

Det finns annan irritation som kan uppstå om man går till en stylist som inte följer den föreskrivna tekniken inom fransförlängning. Vanligt är att kunder upplever att fransraden kliar, att ögonen svullnar och att inga symptom lägger sig. Detta beror som oftast på att fransarna inte är separerade ordentligt. Det betyder att en syntetiskt frans sitter i flera naturliga fransar. När de naturliga fransarna inte kan flytta sig uppstår smärta, irritation och kliande. De blir "klämda". Liknande kan uppstå när en för tung, läs tjock, lösfrans sätts på en naturlig, liten frans.

Annat som kan leda till en "onaturlig" irritation, och i sin tur leda till allergi, är när limmet hamnar direkt emot huden, kring fransarna, på ögonlocken eller annat parti. Det är starka ämnen som inte bör komma i kontakt med huden i sin flytande form.