Skall vi försöka igen?

23.04.2021

Nu var det ett tag sedan ett inlägg blev av. Anledningen till det? Det har inte hänt så mycket i mitt liv, det är för lite på mitt personliga plan för att det skall finnas något att prata om. Dock är det dags för mig att försöka igen. Inte bara med bloggandet utan också med tävlingsdieten! 

Åt 2021 verkar tyvärr inte vara året då vi blir av med pandemin. Det är inte heller året då vi har möjlighet av att njuta av nya erfarenheter - eller? Nej det blir inga resor, inga teatrar och det kan vara svårt att börja med en ny hobby. I alla fall en där vi skulle behöva lämna våra hem och samlas i grupp. Dock är det inte omöjligt att våga satsa och dra på sig en ny erfarenhet. Det finns mer att göra än att klämmas med andra människor.

Envis som jag är tänker jag inte låta pandemin sätta käppar i hjulen på min resa mot SM scenen. Vi skall köra på igen. Förra året blev det en förlängd diet. Istället för 22 veckor höll jag ut i 29 veckor och trotts förskjutningen av tävlingen, flyttades från september/oktober till december, blev det inte av. Jag försökte då hålla formen under jul, det vill säga att jag åt med ett hälsosamt kaloriöverskott och höll min kaloribalans när vikten kändes bra, för att köra här till tidiga våren 2021. En plan som också gick i stöpet då dessa tävlingarna med ställdes in. Nu är det satt igen, SM 2021 i september är mitt nya mål. För det är en erfarenhet jag vill ha i bagen, jag vill kunna säga att jag gjorde mitt bästa och fick stå på scenen för svenska mästerskapen.

Vad vill jag säga med denna historia? Med detta framtida mål? Jo, att det är inte försent att sträva mot sitt mål och man måste acceptera att pandemin kommer att ligga parallellt med livet ett tag. Hade detta skett för ett par år sedan hade jag känt mig knäckt. Att ligga på ett underskott och träna hårt i 7 månader för att sedan inse att "det var i onödan" är otroligt tufft. Jag bestämde mig dock för att inte låta det påverka min vardag. Situationen skall inte få slå ner oss! Ví kan inte påverka den så vi får lära oss leva med den.

Oavsett vad du har i åtanke, våga ta dig an resan dit. Ligger målet om att bli bättre, kunna klara något nytt eller ta dig någonstans framöver - go for it. Du kan alltid börja lägga din plan och starta en grund stabil nog att stå på för att ta dig vidare från när tillfälle ges. Observera att det jag gör inte går emot de rekommendationer som finns från FHM, jag tror benhårt på linjen om att hålla nere spridningen och avstånd. Min sport är individuell, min träning är individuell och jag tar mitt ansvar när jag rör mig utanför mitt hem. Det tycker jag du också skall göra, vi får försöka anpassa oss i den mån det går. Inte enbart till vardags utan även till vår målsättning. 

För att generalisera tror jag att den skala människor som är här inne och läser har egna mål inom träning och hälsa. Därav kommer vi att dra en tvär avstickare åt det hållet resten av inlägget.

Att komma i form, att hålla sin form eller att bli bekväm med den man är börjar först och främst hos dig själv. Du behöver egentligen inte ett gym, en sal, en spelplan eller vad det nu kan vara. För att bli en bättre version av dig själv, och ta dig mot ditt mål, behöver du först ta tag i ett par få saker:

 • Vad är mitt mål?
 • Varför är det mitt mål?
 • När skall jag ha nått mitt mål?
 • Hur skall jag ta mig dit?

Tar du dig tiden att faktiskt mentalt förbereda dig för vad som komma skall blir allt mycket enklare. Du lär dig hantera oförutsedda händelser och utvärdera kring hur det längre fram kan påverka dig.Detta är hur jag besvarar frågorna för att ta mig dit jag vill:

 • Att få visa upp min fysik på SM
 • För att jag vill visa upp den bästa versionen av mg själv
 • Jag skall vara redo den 24e september (vecka 38, om 22 veckor)
 • Genom att ligga på ett kaloriunderskott, öka min kropps kalorikonsumtion (cardio och hårdträning), öva på posering. Följa upp varje vecka och justera längsvägen.

Nu kan jag börja planera min resa mot mitt mål. Kosten löser jag hemma, konditionsträning i form av promenader löser jag hemma och det finns möjlighet till att utföra viss styrketräning hemma. På samma sätt behöver var och en sätta sig ned och fundera kring hur hen når sitt mål. För att ge ett annat exempel : Mitt mål är att bygga muskler

 • Att öka i muskelmassa
 • För att jag vill skapa en fysik som jag är nöjd med / jag vill ha en funktionell styrka
 • Jag vill ha gått upp X antal kilo inom 3 månader och öka styrkan i knäböj, marklyft. bänkpress
 • Genom att äta mer och träna hårdare/fördela upp träningen på ett nytt sätt. Ta hjälp av en PT?

En sådan här plan gynnar inte bara dig själv utan också den person som är villig att hjälpa dig ta dig vidare. Om det så är en vän, lärare eller coach.

För att återknyta till erfarenheter. Bara för att det är en pandemi som härjar betyder det inte att du måste ge upp om sånt du alltid velat göra. Du får kanske skala ner det eller tydliggöra din plan för framtida utföranden men du behöver inte skrota den. 

När det kommet till att påverka ditt fysiska/psykiska mående och eventuella kroppsförändring finns det mer du kan göra hemma än vad du tror. Som sagt innan, du behöver inget gym.