Tankar post diet och utebliven tävling - recap

28.01.2021

Tänk att det är tio veckor (?) sedan nyheten om att SM ställdes in nådde oss och att dieten abrupt avslutades. Att för åtta veckor sedan skulle jag ha stått på scen för sjätte gången i min bästa form någonsin. Det blev aldrig av. Så vad har hänt sedan dess och vad är planen nu?

I och med att SM ställdes in och att pandemi blev än mer påtaglig, för mig, har det i korta drag inte hänt mycket. Livet står både stilla och springer förbi.  Men, som ni säkert förstår är det inte min vardag jag hade tänkt att diskutera i denna recap. Utan vad som har skett med mig, min kropp, mitt psyke och min träning.

Den första känslan..

jag fick när beskedet nådde mig har ni redan fått läsa om. Det som följde var brist på motivation och jag kände mig oförmögen att träna. I alla fall på det sätt jag hade tränat på under hela 2020. Mina pass bestod plötsligt av kettlebells och frivändningar. Jag behövde få göra något annat. Fokuset på att maximera muskeltillväxten föll bort. Inte för att jag inte längre ville bli stor utanför att jag inte längre visste NÄR jag skulle vara klar. Hur menar jag då? Jo, sedan första tävlingen 2016 har jag satt upp tävlingsmål för kommande jämt år,. När jag klev av scenen 2016 lovade jag att vara bättre till 2018 och 2018 lovade jag att vara bättre till 2020. I och med att corona försköt och ställde in i princip allt fitnessrelaterat under 2020 kändes det omöjligt att sätta upp ett nytt mål i närtid. Allt kändes så ovisst. Varför skulle jag kämpa lika hårt nu som under dieten när målet inte längre fanns i sikte?

Ungefär under två-tre veckors tid  kändes det omotiverande att ta sig till gymmet. "Det gör ju ändå ingen nytta". Kosten gick nästan i samma bana under denna tiden. Jag höll mig förvånansvärt bra under vardagar, för att vara färdig med dieten. Helgerna blev lite mer banananas. Av samma anledning som träningen kändes det inte värt att vara strikt. Eller ens ge kroppen vad den egentligen behöver. Efter julledigheten fick jag dock ett nytt infall i tävlingsbanan...


Ny bikini och våren 2021

Eller infall är väl att ta i. Redan helgen efter dieten avslutades pratade en fitnesskompis och jag om SM. Där föddes en ny plan. Vad sägs som att satsa på våren 2021? Att köra en återhämtningsperiod i form av lean bulk och gå på det i årsskiftet igen? Hmm, kanske. För sju månader av dietande har ju redan passerat, med lite vila kanske man orkade fyra till? Trotts denna diskussion tog det ett tag innan träningen kändes som densamma.

Vårtävlingarna skulle dra igång i mars med Better Bodies Challange, följt av bland annat SGP och BOS. Istället för att bara köra en tävling kunde man under sex veckors tid hinna med fyra stycken! Formen jag hade kämpat fram kunde bara bli vassare. Strax innan jul var det spikat, den första måndagen 2021 skulle dieten starta igen och en helt ny bikini köptes in. Träningen gick bättre och kosten bestod till mesta dels av julmat. Trotts att vi firade i liten skara på fyra personer köptes det mat för ett kompani.. Inte kan man låta sådant gå till spillo! 

Dagarna gick och strax innan årsskiftet började nyheterna om vårens tävlingar dyka upp. "Inställd" och "uppskjuten" löd rubrikerna. Med ny gnista och ny bikini stod vi nu här på ruta 0 igen. Våren blir inte heller av. Någonstans i bakhuvudet var jag än mer beredd denna gång och det räckte med en suck. "Jahopp, vad skall jag göra nu?"

Samma eller ändrad kurs?

Vad som har hänt sedan årsskiftet är att träningen och maten nu är i balans. Jag äter mig mätt men håller mig inom min energibalans, styrketräningen har jag lagt om för att optimera min utveckling och jag har viss "konditionsträing" för vanans skull.

Detta innebär att jag äter mellan 2300-2600 kalorier om dagen, beroende på vad jag äter. Mitt upplägg är att snitta 2,5gram per kilokroppsvikt i protein och fylla på resterande kalorier med kolhydrater och fett. Främsta proteinkällan är från animalier och jag ser till att göra mat som jag njuter av. Därav har jag valt att vara väldigt flexibel i mina val av livsmedel. 

Jag har valt att vara så pass smidig i min kost att jag kan få in exempelvis hamburgare, pizza, korvstroganoff och pasta med sås i min vardag utan att kompromissa med mitt upplägg. Då hemmagjort! Det är så min typ av coaching funkar, även min egen. Det gäller att ha balans och må bra. Jag uppskattar verkligen de perioder då jag har coach men det är något speciellt när jag får styra mig själv. Som jag har nämnt i både inlägg och poddar så är det under tävlingsdiet jag upplever ett behov av extra stöttning. Nu när mitt mål inte längre ligger på en tävlingsdiet finns det utrymme för mer matglädje. Att gå upp eller ner i vikt måste inte vara tråkigt!

Min träning har delvis gått tillbaka till hur jag tränade under början av 2019. Fokus på att de tunga basövningarna förblir tunga, det vill säga att 1RM är tillbaka, och att isolations övningarna bidrar med kontakt och blod. Det som för mig är helt nytt är att jag kombinerar klassiskt tre split med uppdelade muskelgrupper. Jag vill optimera tillväxten över mina axlar och ben. Ryggen har jag alltid haft lättare för att bygga. Kommande månader lyder träningen så här:

  • Push - Axlar + triceps
  • Ben - Baksida
  • Pull - Rygg + biceps
  • Vila
  • Pusch - Bröst + axlar
  • Ben - Hela ben
  • Vila

För första gången skall jag ha ett mindre balanserat upplägg. Det är både spännande och läskigt. Jag är rädd för att ryggen skall få för sig att släpa men samtidigt känner jag hur ryggen har mer möjlighet att återhämta sig. Detta upplägg har jag kört i ca två veckor och än så länge får den stora tummen upp!

När det kommer till steg och konditionsträning kör jag det enbart för vana och för att hålla igång. Målet ligger på 4000-6000 steg om dagen, istället för dietens 10 000 och jag cyklar i lugn takt 15 min efter varje pass. Inget speciellt tempo eller motstånd. Detta istället för att sikta på 120-140 i puls under 20 minuter.

Så vart vill ja ta mig med detta? Det stora målet är att så småningom kliva upp en disciplin. Jag har aldrig riktigt känt mig fullt hemma i grenen bikini och drömmen hade varit att få kliva upp mot en bodyfysik. Det är mitt långsiktiga mål utan deadline,. Fram till dess skall jag bara bli större och vassare. Tävlandet är en viktig del av min träning, det är där jag får nytändning. Så innan jag tar mig vidare till den större disciplinen skall jag njuta av den fysik jag har nu och fortsätta tävla. 

När nästa gång blir vet jag inte än men jag har både bikini och spraytan fixad. Om det så blir i år eller nästa återstår att se. Utvecklingen av pandemin och hur vi tvingas anpassa oss är vad som styr. Fram tills dess skall jag äta gott och njuta av min träning. 

Nedan bilder är på helgens form vs. sista formvideon (v.29) 

Startvikt (v.0) 69,4kg

Slutvikt (v.30) 59,3kg

Nuvarande vikt 63kg

Målvikt 65-66 kg